Selawat serta salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W

Hidup dan matiku keranaMu

Jumaat, 9 April 2010

Catatan Terakhir

Lailahaillaantasubhanakainnikuntumminazzolimin...itulah saje mampu ku ucapkan.Hanya kepadaNya tempat aku mengadu.Beberapa perkara yang berlaku membuat aku terasa seolah bersendirian.Mengadu dengan manusia buruk juga yang aku dapati.Biarlah aku hanya mengadu kepada Allah swt sahaja.Memang sejak Puan Syaidatul mengarahkan kami menghantar maklumat tabika melalui email (awal tahun ni)aku sekarang sering melayari internet.Banyak maklumat yang aku perolehi dengan melayari blog2 dari prasekolah.Tentang aktiviti murid,lembaran kerja dan sebagainya yang berkaitan dengan tabika.Tahun ni anak murid semua 5 tahun buku Bahasa Malaysia dll untuk murid 5 tahun tak mengikut tema.Tahun lepas murid ramai 6 tahun dan buku untuk 6 tahun memang mengikut tema.Jadi mudahlah pengajaran dan pembelajaran dibuat.Tahun ni banyak juga dowwnload lembaran kerja dari blog prasekolah.Di blog ni adalah tempat aku meluahkan perasaan tapi hari ini aku tahu apa2 perkara peribadi memang tak boleh dikeluarkan dalam blog ni.Aku dah cuba sedaya upaya buat yang terbaik.Malah ada ketikanya walaupun arahan yang keluar tu aku memang blurr tak tau macammana nak buat jadi terpaksalah mencari maklumat dari internet cara bagaimana nak membuatnya.Hari ni banyak perkara yang membuat aku menangis.Tempohari pegawai zon mengarahkan untuk memberikan maklumat berkenaan tabika,tarikh kelulusan dan profil kelas.Urgent katanya.Maka akupun sampai tak tidur malam membuatnya.Hari ni ada kawan cakap pegawai cakap "saya tak suruh buat macam tu".Lebih menyedihkan aku bila email yang aku hantar menyatakan profail kelas dah siap menyebabkan pegawai unit tabika marah kat pegawai zon.Ehh... betul ke yang kawan cakap ni.Nak tanya pegawai takut kena marah.Ehh..kata nak urgent.Mana satu yang nak diikut ni.Teringat kata2 PPD "Jangan peduli apa orang lain cakap yang penting awak ikut peraturan" .Selalu juga selak pekeliling.Mana yang tak dibuat lagi kenalah buat dan dikemaskini.Tampalkan carta aliran untuk panduan supaya hari2 nampak dan boleh ingat kerja2 yang belum disudahkan.Ni tengah fikir apa nak dibuat untuk minggu depan.Tema makanan pulak...kejap lagi nak cari info tentang tema makanan.Hairan juga bila kawan2 cakap pegawai marah layar internet dan buat blog ni.Sedangkan di prasekolah guru2nya siap diberi bengkel@seminar untuk buat blog untuk prasekolah masing2.Ini adalah kali terakhir aku menulis di blog ini......Terima kasih kepada sesiapa yang pernah melayari blog ini.Mohon maaf atas keterlanjuran kata.Tak dapatlah lagi nak bertukar-tukar info lagi dengan kawan2 guru2 dari prasekolah semua.

Khamis, 4 Februari 2010

muridku


Yang ini pulak gambar anak murid sedang bermain lego.Masa nilah gelagat mereka mencuit hati dengan berbagai imaginasi.Ada ketika daya imaginasi mereka tak terjangkau oleh pemikiran kita.

Kawan-kawanku


Inilah gambar sebahagian kawan-kawanku,gambar ini di ambil selepas penat berkursus,untuk hilangkan tension kami jalan-jalan ditepi pantai.Maklumlah masing-masing dah berjauhan.tak kerja di daerah yang sama lagi.Hanya masa-masa berkursus saja berkesempatan untuk bertemu kawan-kawan satu wilayah.

Joget Memilih Kawan

videolagu ini sebenarnya menarik minat aku kerana ianya mengingatkan aku agar berhati-hati memilih kawan.Siapa yang tolong kawan kalau tak kawan-kawan.siapa yang nak menjahanamkan kawan kalau tak kawan-kawan juga kan.Apalagi waspadalah..... Suatu ketika apabila orang bertanya siapa kawan baikmu eemmmm.....senyum sahaja yang mampu kuberikan.Siapa? Aku sebenarnya sudah terlalu lama tak merasa ada kawan baik.Sejak tahun 1990 rasanya.Pernah dikhianati kawan baik yang makan sepinggan tidur sebantal.Sejak itu aku tak pernah merasa ada sesiapa yang boleh kujadikan kawan baik.Pengalaman lalu membuat aku serik.Bahkan hingga kini aku masih suka menyendiri.Menyayangi manusia hanya akan membuat kita kecewa sedangkan mencintaiNya sesungguhnya Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Rabu, 3 Februari 2010

Inilah tabikaku

Kalau nak lihat dimana tempat saya bertugas....ni la dia.Hari-hari bekerja dengan kanak-kanak ni memang seronok.Lihat gelagat dan kerenah mereka.Lama-lama rasa sayang macam anak sendiri.Yang seronoknya melihat perkembangan mereka.Daripada tak tau pegang pensil akhirnya boleh menulis,melukis,mengira dan membaca.Tapi..........yang sayu dan pilu tu bila akhir tahun.Sedihnya nak berpisah dengan mereka.........!

Selasa, 2 Februari 2010

Tema Mingguan-Keluarga saya

Minggu ini tema keluarga saya.Sedikit penerangan kepada anak murid.Anak-anak cukup gembira bila diberikan suratkhabar,gunting,manila kad dan gam.Saya bahagikan kepada 2 kumpulan.Bermulalah kerja menggunting gambar personal.Kebanyakkan gambar yang ada dah tentula gambar para pemimpin kita.Biasalah selain gambar pemimpin gambar artis juga.seronoknya mereka dengan aktiviti ini.Memandangkan anak-anak ini masih ada yang belum dapat menguasai penggunaan gunting maka saya membantu yang mana perlu.Selesai menggunting dan menampalkan gambar saya mengarahkan mereka memegang hasil kerja dan gambar diambil.Ewah......senyum gembira semuanya.

Pengalaman Baru Minggu Terakhir Bulan Jan 2010

Hari Jumaat lalu ,29Feb2010,huh....tension.kawan call pegawai nak maklumat berikut -tarikh permohonan kelas-tarikh kelulusan kelas-profail kelas dll.mana la nak dapatkan info ni.Try call pengerusi KRT dan bekas pengerusi KRT PPR Kg Limau.Masing-masing bagi jawapan yang hampir sama-akhir tahun 2007.Try call kawan-kawan lain.Masing-masingpun blurr.Sesuatu yang baru buat guru-guru Tabika Perpaduan Daerah Brickfields ni.Tempohari memang ada Cik Julaily pegawai negeri yang jaga unit tabika bagitau masa mesyuarat daerah setiap kelas mesti ada profail kelas tapi masing-masing blurr.......
Fikir punya fikir profail mestilah sesuatu yang mengandungi informasi yang penting tentang tabika seperti sejarah penubuhan,latar belakang,aktiviti-aktiviti yang dijalankan sepanjang tahun dan lain-lain.Satu hari satu malam tak tidur buat profail but at last ,yes siap akhirnya.Tapi risau gak.betul ke yang dibuat ni.
Seorang kawan ni mintak info.Zaidah namanya.Saya suka dia ni.Tak kedekut ilmu.So saya bagitau apa yang saya tau je la.Siap mintak photostat lagi buat contoh.Aduss....camne ni.Belum tau lagi betul ke tak ni.Takpe la.Bagi je la.Share ilmu.Harap-harap pegawai puas hati.